10 en 11 september 2022
Op de as Groningen-Assen, de zogenaamde Koningsas, ligt in Vries aan het Noord-Willems kanaal het uit 1881 stammende landgoed Bosch en Vaart. In de loop van de tijd kende het landgoed vele eigenaren. In 1984 kocht Pieter Battjes het vervallen landgoed en maakte er zijn levenswerk van om het landgoed weer in haar oude luister te herstellen. In de loop van de jaren had men het landgoed uitgepond. De eerste jaren na de aankoop van Bosch en Vaart ging het vooral om het noodzakelijkste onderhoud van het huis. Pieter Battjes deed ruim tien jaar over het terugkopen van het land en de gebouwen. Het in 2003 opnieuw aangelegde park is vrij toegankelijk voor wandelaars. Het park met meer dan 30 soorten bomen en struiken kent een aantal zichtlijnen, waterpartijen en open plekken. Het landgoed is circa 15 hectare groot en valt onder de Natuurschoonwet. De diverse gebouwen zijn Rijksmonumenten.
Tijdens de Open Monumentendag zijn ook de privé tuinen te bezichtigen. Men kan dit op eigen gelegenheid doen. Ook bestaat de gelegenheid om om 11:00 uur en om 15:00 uur onder deskundige leiding de privé tuinen te bewonderen. Deze rondleiding start bij de Oranjerie.
Tijdens de Open Monumentendag zijn de Nederlandse Tuinen-stichting en de Open tuinen-carrousel van Groei en bloei Drenthe ook aanwezig.
Parkeren en ingang naar de tuin van Bosch en Vaart aan de Groningerstraat te Vries (aan het kanaal, wordt aangegeven)
Let op: Honden zijn niet toegestaan.
Expositie
Op de Open Monumentendag, die dit jaar op 10 en 11 september plaatsvindt, valt in de Oranjerie en de Kas het werk te bewonderen van Lolkje van der Kooi en Josephine Wortelboer.
Lolkje van der Kooi (https://lolkjevanderkooi.nl) maakt zeer gedetailleerde potloodtekeningen, waarin ze haar diepe verwondering voor de natuur tot uiting brengt. Ze laat haar onderwerpen vaak opdoemen uit het donker, om daardoor juist licht en ruimtelijkheid te creëren. Vogels, egels, hertjes, maar ook planten, zwammen en insecten. Ze raakt er niet op uitgekeken en geeft ze meestal geïsoleerd en verstild weer, zonder actie of achtergrond. Zo gaat alle aandacht naar de vorm en de texturen. Ze voelt zich helemaal thuis in de sfeer van prentenkabinetten en rariteitenkabinetten en dat is terug te zien in de lijsten die ze kiest voorhaar werk.
Josephine Wortelboer (www.wortelboerbeelden.nl) werkt met keramiek (gebakken en geglazuurde klei) en brons. Het modelboetseren doet ze al lange tijd en dat heeft haar geleerd nauwkeurig te kijken naar menselijke vormen en dat laat ze in haar werk, al dan niet realistisch, zien. De keramische beelden worden,afhankelijk van vorm en huid, geglazuurd: een ruwe huid wordt niet geglazuurd om de expressie te accentueren. In het boetseren van een portret van een model geeft ze vooral uitdrukking en ontspanning van het gelaat weer. De bronzen beelden zijn, in tegenstelling tot de grotere keramische werken, klein, maar wat vorm en structuur betreft, herkenbaar.