Op donderdagmiddag, 5 september 2024, is in Ruinerwold door wethouder Gerrie Hempen een naambord onthuld op de Dokter Larijweg nummer 60. Op de bovenstaande foto staat wethouder Hempen samen met de huurders Anne Jan en Diana Dunning die al sinds 1986 in de boerderij wonen. Hoeve De Kale Kluft is sinds eind 2022 eigendom van Stichting Bosch en Vaart. Het doel van deze stichting gaat verder dan het beheren en behouden van Landgoed Bosch en Vaart in Vries. Bestuurslid Kees Andriesse legt uit: “De afgelopen jaren zijn een aantal rijksmonumentale boerderijen toegevoegd aan het beheer van de stichting. Ook zijn er ecologisch beheerde gronden aangekocht, onder andere in Broekhuizen, Zweeloo en Vries. Dit alles gebeurt in nauwe samenwerking met Stichting Het Drentse Landschap, die ook ondersteunt bij restauratie-, onderhoud- en beheerwerkzaamheden.”
Hoeve De Kale Kluft
Hoeve De Kale Kluft is een zogenoemde Krukhuisboerderij. Bij dit type boerderij werd het woonhuis aan één kant uitgebouwd, waardoor het dak een L-vormige noklijn kreeg. De rijksmonumentale boerderij kent bouwsporen uit 1560 en ontwikkelde zich rond 1800 tot een van de grootste boerderijen in Ruinerwold. Met name de wandtegels en tegelplateaus die zich in de boerderij bevinden zijn uniek te noemen.
Ruige Kluft en Kale Kluft
Boerderijen, zoals De Kale Kluft Hoeve, werden gebouwd op de zandruggen. Het grondgebied was destijds opgedeeld in vier buurtschappen, ook wel de Kluften of Klugten genoemd. De nieuwe gemeente Ruinerwold wijzigde de oude indeling, waardoor onder andere Ruige Klugt en Kalekluft ontstonden. Om deze historische gebieden waarmee de begrenzing van beide eeuwenoude gebieden langs de Dokter Larijweg wordt aangegeven weer zichtbaar te maken zijn, op initiatief van de Werkgroep “100 jaar Dokter Larijweg”, hier borden geplaatst. Het bord ‘Kalekluft’ werd onthuld door Willem Alberts. Alberts is met zijn 97 jaar de oudste bewoner van de Dokter Larijweg.
Dokter Larijweg
Hoeve De Kale Kluft is gelegen aan de Dokter Larijweg. Deze weg vormt de centrale as in het langgerekte veenontginningsdorp Ruinerwold. Het gehele gebied bestond uit moeras en hoogveen. De weg is genoemd naar huisarts Larij, de weg is er op zijn verzoek gekomen. Hij kreeg het honderd jaar geleden voor elkaar om het oude boerenzandpad te laten vervangen door een beter begaanbare weg. Die weg was nodig om zijn patiënten sneller te kunnen bereiken. Het idee om perenbomen lang de weg te planten was ook zijn idee; het was een manier om vitaminen te geven aan de arme bevolking. Heden ten dage staan er 1.310 perenbomen, waaronder 24 verschillende rassen.